Skip to content

Parlem-ne!

Tens qualsevol dubte, problema o proposta relacionat amb l'analítica web i la traçabilitat?

Si el que necessites és contractar serveis d'analítica web i traçabilitat, em trobaràs a Playbrand.

marcal-gallego-hands-to-work

Marçal Gallego i Saballs

Especialista en mètriques i traçabilitat

Contacta'm

Em posaré en contacte amb tu el més aviat possible.

Preguntes freqüents

Les coses clares i la xocolata espessa.

Com sé si el meu web té analítica web?

Si et fas aquesta pregunta, no és bona senyal. Això vol dir que no accedeixes a les dades de la teva pàgina web, o que almenys fins ara no t’ho havies plantejat. Però no passa res, més val tard que mai.

La manera més senzilla de saber si tens Google Analytics instal·lat al web és utilitzant l’extensió de Google Chrome anomenada ‘Tag assistant Legacy’. Amb molts pocs clics et dirà quins codis de seguiment de Google estan instal·lats al teu web. No només Google Analytics, també pot detectar Google Tag Manager, Google Ads, Google Optimize, etc. Per a més informació, et recomano aquest article del blog.

Quins són els passos per configurar correctament Google Analytics?

Alguna vegada, a una pregunta, t’han contestat “quina resposta vols, la llarga o la curta?” ? En aquest cas en realitat vol dir “quina resposta vols, la curta i errònia o la llarga i correcta?”

Instal·lar el seguiment bàsic de Google Analytics és senzillíssim. Es tracta d’un codi JavaScript que s’ha d’afegir a totes les pàgines del teu web, i començarà a recopilar dades dels teus visitants de forma automàtica (aquesta seria la resposta curta).

Però si només fas això, a Google Analytics només hi veuràs usuaris, número de visites, pàgines visualitzades… i poc més. No veuràs, per exemple, informació de quan un visitant se subscriu al teu butlletí electrònic per rebre més informació, o quan t’envia un formulari de contacte. I si el que tens és una botiga online, no veuràs cap dada sobre l’embut de vendes (quants productes s’han afegit a la cistella, quants usuaris han començat el procés de finalitzar la compra, quantes compres…) Oi que t’interessa? Doncs per fer això cal anar un pas més enllà.

Et recomano fer un cop d’ull al blog. Segur que trobes contingut interessant per iniciar-te en aquest món de l’analítica web. I si no te’n veus en cor, contacta’m i et dono un cop de mà.

Què és GA4?

GA4 és l’acrònim de Google Analytics 4, la nova versió de Google Analytics. Va néixer en fase Alpha l’estiu de 2018, i és completament diferent a Universal Analytics, ja que utilitza un altre mètode de medició.

A partir de l’1 de juliol de 2023 serà l’unica versió d’Analytics en funcionament. Universal Analytics, que ha estat actiu els últims 11 anys, deixarà de recopilar dades a partir d’aquesta data.

Quina diferència hi ha entre GA4 i Universal Analytics?

Tal com comentava al punt anterior, el protocol de mesura d’un i altre no s’assemblen en res. Google Analytics 4 es basa en Esdeveniments, en canvi Universal Analytics es basava en sessions.

Per aquest mateix motiu no és possible migrar de forma automàtica d’una versió a l’altra, i és necessari crear una propietat totalment nova de GA4. Google intenta “posar les coses fàcils” i proposa crear propietats de GA4 basant-se en la configuració d’Universal Analytics. Però, oi que no faríeu un arròs amb els ingredients d’una pasta a la carbonara? Doncs seria el mateix…

GA4 és més difícil?

Com qualsevol eina d’analítica web, es necessita un període d’adaptació. Si estàs acostumat a utilitzar Universal Analytics al principi et costarà acostumar-t’hi. Et recomano que a partir d’avui mateix et forcis a tu mateix a utilitzar GA4 en comptes d’Universal. Quant abans ho facis, abans t’hi acostumaràs. Però si ets nou en tot aquest món de l’analítica web, hi accediràs sense prejudicis.

El que sí és cert és que GA4 requereix més configuració tècnica d’esdeveniments. Per aquest motiu recomano 100% utilitzar Google Tag Manager. Això et permetrà definir tu mateix els esdeveniments i paràmetres. Com? Fes un cop d’ull al blog. ;)

Per a què serveix GTM? Què és?

Google Tag Manager és, tal com indica el seu nom, el gestor d’etiquetes de Google. Es tracta d’un codi JavaScript que, per sí sol, no fa res, és un contenidor buit. Però aquest codi permet configurar diferents etiquetes com Google Analytics, el píxel de Facebook o qualsevol altre fragment de codi.

Puc mesurar què passa al meu web sense GTM? Com ho puc fer?

Sí que és possible, però no t’ho recomano. Sense Google Tag Manager tots els codis de diferents eines com Google Analytics, Google Ads, Facebook, Linkedin, etc. els hauràs d’afegir de forma manual al web. Això, molt probablement, ho haurà de fer el teu programador, i alhora pot acabar sobrecarregant el web i afectant el temps de càrrega, un aspecte molt important pel posicionament SEO.

En canvi, amb Google Tag Manager seràs molt més autònom i no dependràs quasi mai (algunes vegades sí) del programador. Només caldrà que et posi el codi GTM a totes les pàgines del web, i en casos molt puntuals demanar-li afegir alguns codis, anomenats dataLayer.

Puc utilitzar GTM sense saber programació?

I tant que sí. Com qualsevol altra eina necessitaràs un temps d’adaptació (corba d’aprenentatge), però és una eina pensada per a marketers. No obstant, és molt recomanable tenir coneixements de CSS Selectors, JavaScript, HTML i expressions regulars. Això et permetrà assolir un nivell avançat de Google Tag Manager i treure-li tot el seu potencial.

Si el que necessites és contractar serveis d'analítica web i traçabilitat, em trobaràs a Playbrand.