Google Analytics

Tot i que pot semblar obvi, crec que és important començar per conceptes molt bàsics d’estructura. Encara que sembli mentida, en diversos projectes m’he trobat amb estructures mal creades des de zero, i de vegades solucionar-les pot portar temps, maldecaps i complicacions que ens podríem haver estalviat de bon començament.

Google Analytics funciona amb una estructura a diversos nivells i l’administrador del compte pot donar accessos a terceres persones al nivell que vulgui o necessiti. Tenir aquesta estructura ben creada i de forma coherent és primordial. Analytics té tres nivells diferenciats: Compte, propietat i visualització. Aprofundim una mica en cadascun d’ells:

 

1- Compte:

El compte d’Analytics és el nivell geràrquic més alt. A dins d’un compte s’hi poden configurar diferents propietats, i a dins de cada propietat diferents visualitzacions.

Per tal d’entendre-ho, i fent un símil empresarial, un compte d’Analytics seria l’equivalent a una empresa. Tot el que estigui sota una mateixa raó fiscal pot encabir-se dins el mateix compte d’Analytics, fins i tot si es tracta d’una empresa molt gran amb diferents unitats de negoci i diferents explotacions.

Cal diferenciar un compte d’Analytics amb el compte de correu electrònic (normalment Gmail) que accedeixes a Analytics. L’accés a Analytics és el teu usuari d’accés, i aquest pot visualitzar diferents comptes d’Analytics. Sovint em trobo amb usuaris d’Analytics que tenen un únic compte i allà hi van posant totes les propietats que desenvolupen, siguin del negoci que siguin. Tenir diferents propietats a dins un únic compte d’Analytics pot comportar problemes de gestió, com veurem més endavant.

 

2- Propietat: 

S’entén propietat com a sinònim de “pàgina web”. Una mateixa empresa pot tenir diferents pàgines web, com per exemple Playbrand. La consultoria on treballo té el web corporatiu, el projecte del NITS i el magazin PlayPills. Aquests tres espais són tractats de forma idependent pel que fa a l’analítica i les mètriques, però totes tres pàgines estan sota la jerarquia del compte “Playbrand”, a dins el panell de Google Analytics.

Cada propietat correspon habitualment a un domini web, tot i que no sempre és així. Per exemple, en casos d’hotels o altres tipus d’allotjaments, s’acostuma a configurar sota la mateixa propietat tant el domini del web corporatiu com el domini del sistema on es realitza la reserva, en cas que aquesta s’efectuï fora del propi domini. Doncs, podríem dir que cada propietat respon a un objectiu de negoci principal (branding i captació de potencials clients en el cas d’un web corporatiu, reserves en el cas d’un allotjament o vendes en el cas d’un e-commerce.)

 

3- Visualització: 

Finalment, cada propietat pot tenir diverses visualitzacions configurades. Una visualització és, simplement, una mostra de les dades que recull, analitza i processa Google Analytics per a aquella Propietat web. Cada visualització pot configurar-se de forma diferent, aplicant-hi filtres, objectius o configuracions avançades.

Com a bona pràctica, Google recomana mantenir una visualització sense cap configuració ni filtre, com a “visualització de seguretat” a on anar a buscar les dades “originals” en cas d’algun imprevist. A més, també recomana una visualització de “prova o test per a validar les configuracions abans d’implementar-les a la tercera visualització, que s’acostuma anomenar “Master view”. Aquesta darrera visualització serà la que tindrà totes les configuracions, objectius i filtres configurats i la que farem servir, de forma predeterminada, per analitzar les dades.

Aquestes tres visualitzacions (“Totes les dades”, “Test” i “Master”) és el primer pas que us recomano que configureu en qualsevol nou projecte d’analítica web. Les visualitzacions no recullen dades de forma retroactiva, per tant és molt important configurar-les el més aviat possible per començar a recopilar dades. Més endavant veurem en detall altres funcions i tipus de visualitzacions, i com s’en pot treure el màxim rendiment.

Per avui, ho deixem aquí. I com dic sempre, per a qualsevol cosa ja sabeu on trobar-me!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *